Юнкер: Без споразумение до 12 април няма отлагане на Brexit

„12 април е крайната дата за одобряване на споразумението. Ако Камарата на общините не се произнесе, няма да има отлагане макар и за кратко“. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

По думите му навременното решение на въпроса е необходимо за нормалното провеждане на евроизборите. „Ако няма споразумение не означава, че няма ангажименти. В Европейския съвет ще изслушаме Тереза Мей. Ще работим до последен момент да не се излезе без споразумение. Ако това се случи – шокът ще разтърси целия свят, който се базира на правила” допълни Юнкер.

Според него Обединеното кралство ще бъде засегнато повече от ЕС. Той смята, че Великобритания трябва да отговори на 3 въпроса – какво ще се случи с правата на гражданите, дали ще спази ангажиментите си и дали ще реши проблемът с Ирландия.

Към настоящия момент се очаква Обединеното кралство да напусне ЕС на 12 април 2019 г. Извънредно заседание на Европейския Съвет е насрочено за 10 април. Във вторник британският премиер Тереза Мей обяви, че ще поиска второ отлагане на Brexit.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *