Wienerberger Brick Award в София: Четирима наградени архитекти продължават в международния конкурс

Боби Чолакова

Българското издание се проведе в навечерието на 200-годишниния юбилей на компанията

Арх. Светослав Станиславов с A3 Advanced Architecture Apartments, арх. Стефан Шекеров с еднофамилна жилищна сграда – Плевен, проф.д-р инж.арх. Пеньо Столаров – преустройство и адаптация на музейна сграда на Национален музей „Боянска църква“ в детска градина“ – на първо, второ и трето място, и арх. Пламен Русев за Желато и лате – специална награда. Това са отличените във Wienerberger Brick Award. Тази година местните архитектурни награди преминаха и под специален знак – отбелязването на 200 години от създаването на международната компания.

На 4-ти април в Сан Стефано Плаза се проведе третата церемония по награждаването на българските номинации за международното издание на архитектурния конкурс Wienerberger Brick Awards. Конкурсът има за цел да отличи най-добрите постижения на съвременната архитектура с атрактивно приложение на керамиката. Чрез жури с председател арх. Тихомир Казаков, SGI и членове Ренета Николова, гл. редактор на в. “Строител“ и арх. Николай Иванов, архитект-консултант при „Винербергер“ ЕООД бяха избрани българските финалисти и победители.

Разнообразието беше голямо –еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, нискоенергийни къщи, така и и обществени сгради, ваканционен комплекс, манастир, болница и детска градина. Общият брой на учатващите проекти беше 30, които гостите успяха да разгледат в специална изложба.

Голямата награда получи арх. Светослав Станиславов за A3 Advanced Architecture Apartments. Тя беше връчена от Цанко Миланов – управител на Винербергер за регион Южни Балкани – България, Македония, Косово и Албания.

С втората награда бе отличена еднофамилна жилищна сграда, Плевен с арх. Стефан Шекеров. Наградата връчи инж. Петър Петров, мениджър продукти и продажби на Винербергер.

Третата награда бе присъдена на проекта „Преустройство и адаптация на музейна сграда на Национален музей „Боянска църква“ в детска градина“, проф.д-р инж.арх. Пеньо Столаров. Наградата беше връчена от арх. Николай Иванов.

Беше дадена и една специална награда за проекта „Желато и лате“, арх. Пламен Русев.

Конкурсът Wienerberger Brick Award е създаден от Винербергер през 2004 г. с цел подчертаване на значението на естетичността и функционалността, които фасадните тухли, керамичните блокове и керемиди допринасят към съвременната архитектура. Над 300 архитекти от цял свят се състезават на всеки две години за награден фонд в размер на 32 000 евро. Жури от експерти и журналисти извършва независим подбор на всеки един етап на селекциите.

Важно условие за участие в конкурса е преобладаващата част от вложените строителни материали да е от керамика. Отличителното в този конкурс е липсата на условие, вложените керамични материали да бъдат продукт на Винербергер. Няма ограничения и за вида на строителните работи (ново строителство, пристрояване, реставрация, интересни реконструкции на керамични сгради, специални решения) нито за вида участващи сгради (еднофамилни, многофамилни жилищни сгради, индустриални и обществени сгради, селскостопански обекти и много други.

Международната церемония ще се проведе през пролетта на 2020 г. във Виена.

Винербергер е най-големият международен производител на тухли, керемиди, керамични и бетонни павета и тръбни системи с, общо 200 завода в 30 страни и експортни пазари. Компанията е най-големият производител на тухли в света и номер едно на пазара на керамични керемиди в Европа. Има водещи позиции на пазара на тръбни системи в Европа и бетонни павета в Централна източна Европа.

Винербергер ЕООД, Любина Любенова – маркетинг специалист

М: lyubina.lyubenova@wienerberger.com
www.wienerberger.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *