Форум на консулите за Централна и Източна Европа ще се проведе в София от 13 до 15 юни

Боби Чолакова

Събитието се организира от Световната федерация на консулите (FICAC) и Асоциацията на Почетните консули в България с подкрепата на Министерство на външните работи
 Форум на Световната федерация на консулите (FICAC) за Централна и Източна Европа ще се състои в София от 13 до 15 юни. Почетни консули, посланици, министри и други представители на дипломацията и бизнеса от цял свят ще се съберат на това уникално събитие у нас. Организатори са Световната федерация на консулите (FICAC)и Асоциацията на Почетните консули в България (АПКБ). Фокус на събитието ще бъде региона на Централна и Източна Европа и ролята на Почетните консули и дипломацията в днешната реалност, добри практики и усилия в посока подобряване на бизнес климата в региона. 


Почетни гости на събитието ще бъдат: Екатерина Захариева – Вицепремиер и Министър на външните работи на Република България, Росен Желязков – Министър на транспорта, информационните технологии и комуникациите на Република България, Айкут Екен – Президент на FICAC и Почетен Генерален консул на Ямайка в Турция, и Николаос Маргарополос – главен секретар на Световната федерация на консулите (FICAC).

„Осигуряването на по-добри условия за ефективни икономически, политически и културни връзки между страните в ЦИЕ ще бъде основният фокус на форума. Вярвам, че при нарастващата демократизация на дипломацията ролята на Почетните консули е основополагаща за развитието на активни дву- и многостранни отношения и подобряване на условията за бизнес между страните. Тази среща е добра възможност да поставим ясни цели и да се уверим, че всички гледаме в една посока – подобряване на бизнес климата и промотиране на културната сплотеност между страните от цял свят.“ – коментира Борислав Боянов, председател на Асоциацията на Почетните консули в България и Почетен Генерален консул на Малта в България.

По време на 3-дневния форум ще се проведат редица важни събития, сред които – официална Гала вечеря на 13.06 със специален гост г-жа Екатерина Захариева, посещения и срещи между представителите на различните консулства, както ипресконференция на Борда на FICAC и Асоциацията на почетните консули в България на 13.06 от 12:00 ч. в хотел Intercontinental, която ще е отворена за всички участници, гости и журналисти.
Кулминацията на събитието ще бъде глобална конференция на Световната Федерация на Консулите (FICAC) за Централна и Източна Европа, която ще се проведе на 14.06 от 09:30 ч. в галерия Оборище 5. В нея освен почетните гости на събитието ще вземат участие: г-н Николай Василев – Вицепремиер и Министър на икономиката (2001-2003), Почетен консул на Словения, управляващ партньор и изпълнителен директор на ExpatCapital, г-н Левон Хампарцумян – бивш изпълнителен директор и председател на УС на UniCredit Bulbank, г-н Максим Бехар – Почетен Генерален консул на Република Сейшели, вицепрезидент и говорител на АПКБ, председател на Комитета по ПР и медии на FICAC.

 

Пълната програма на форума, както и форма за регистрация, можете да откриете на:http://www.consulsinbulgaria.com/

 

 

За Асоциацията на Почетните консули в България
Асоциацията на Почетните консули в България е създадена през 2004 г. в гр. София и работи в сътрудничество със Световната федерация на консулите, със седалище в Брюксел. Асоциацията има свой собствен Етичен кодекс и активно участва в обществения и дипломатически живот в много страни. 

За Световната федерация на консулите (FICAC):
Световната федерация на консулите е неправителствена организация на ООН, основана през 1982 г. в Копенхаген. Тя представлява световна мрежа от консулски асоциации, създадена с цел обединяване и обмяната на опит между консулите по света. Сред целите на организацията са още укрепване на взаимоотношенията между отделните консулства, внасяне на яснота по отношение на задълженията и отговорностите, правата и привилегиите на почетните и кариерните консули. Резултатите, към които се стреми Федерацията, са координирани решения и цялостно подобряване на ефективността и статута на консулските институции.

За допълнителна информация, моля, свържете се с M3 Communications Group, Inc.
на press@m3bg.com и 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *