Фондация „Нашите недоносени деца“ отбеляза Световния ден на недоносените деца

Боби Чолакова

Част от кампанията „Големи чудеса за малките герои“ беше благотворителното събитие „Вечер на чудесата“

 За 2-ра поредна година фондация „Нашите недоносени деца“ (ФННД) организира благотворителна кампания под надслов “Големи чудеса за малките герои” по случай Световния ден на недоносените деца, който се отбелязва на 17 ноември. Денят беше честван в България за пръв път през 2012 г., именно по инициатива на ФННД. От тогава, по традиция, фондацията продължава мисията си в подкрепа на малките герои чрез най-разнообразни обществено-информативни активности и събития. Тази година Световният ден ще бъде отбелязан със “Среща – празник на малките герои” в десетки градове в страната, съвместно с екипите на неонатологичните отделения.

По повод празника в София се проведе благотворителна “Вечер на чудесата” на 14 ноември в сградата на Софийска градска художествена галерия.Тази година патрон на събитието беше доц. Михаил Околийски от Офиса на Световната Здравна Организация в България. Приветственото слово бе дадено от н.пр. Сьорен Якобсен, посланик на Дания, а Нина Николова, председателят на ФННД, представи на присъстващите постигнатите резултати на фондацията през изминалата година и постави целите за идната. Мисията за 2020 г. е създаването на Национална програма за проследяване на здравето на недоносените деца в периода от 0 до 7 години.

По време на „Вечер на чудесата“ всички присъстващи имаха възможността да подкрепят каузата като закупят благотворителен календар или фотография от изложбата под надслов „Родени герои – животът, който предстои“, посветена на правото на пълноценен живот на всички недоносени деца и новородени бебета с влошено здравословно състояние.

В  събитието се включиха десетки представители на бизнеса, медиите, известни личности и много други заставащи зад каузата на недоносените. От благотворителната изложба бяха продадени над 100 фотографии и календари.

Цели и постигнати резултати на ФННД

Дейността на Фондацията за миналата година е успяла да подкрепи неонатологичните отделения в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Добрич, Велико Търново, Търговище, Силистра, Пазарджик, Монтана, Шумен, Кърджали, Ловеч, Сливен. Апаратурата включва: кувьози, транспортни кувьози, термолегла, билирубинометри, пулсоксиметри, перфузори, ламинарен бокс за превенция на инфекции, консумативи от първа необходимост и др. През 2019 г. Фондацията успява да открие шестата семейна стая в страната – този път в неонатологичното отделение в Русе, както и да подпомогне дооборудването на нова семена стая в болницата в Бургас. В рамките на Социалната програма на Фондацията са осъществени 130 терапевтични сесии в Център за детско развитие “Малки чудеса” за децата от семейства с финансови затруднения с различни специалисти – логопед, психолог, ерготерапевт, специалист ранно детско развитие. Благодарение на същата програма са подпомогнати повече от 80 семейства с безплатни специализирани консултации. Всяка година Фондацията изпраща плетива за недоносените бебета, покривала за кувьози, дрешки, както и коледни подаръци в близо 30 отделения в страната. Фондацията разпространява безплатно и два наръчника „Всичко за недоносените бебета“ и  „Спасителна прегръдка за недоносените бебета“.

През годините зад каузата заставаха известни личности като дългогодишният посланик Ники Кънчев, както и Румяна Нейкова, Силвия Лулчева, Петър Бакърджиев, Милена Златкова, Димитър Павлов, Йоана Буковска-Давидова, Веско Ешкенази, посланикът на Дания н.пр. Сьорен Якобсен и други, които със своите постижения популяризираха ежедневната борба за живот на недоносените деца.

Как може да се окаже подкрепа?

Кампанията продължава до 31 декември 2019, а всеки съпричастен може да се включи в „Големи чудеса за малките герои”, като направи своето дарение на специалната платформа www.donate.premature-bg.com или със DMS BEBE на номер 17 777.

Извън рамките на благотворителната “Вечер на чудесата”, календарът може да бъде поръчан и през тази форма за заявки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *