Президентът Радев представя служебния кабинет

Президентът Румен Радев представя назначения от него служебен кабинет. 

„45-ият парламента бе кратък, но не и напразен. Ще остане в историята като жалон, който постави основите за излизане от диктатурата. Омертата на компроментирания управленски модел се пропука. НС обаче не сбъдна очакванията за съставяне на правителство, което да изведе БЪлгария по нов път.

„Кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. В него са представени левицата, центърът, десницата, политически неутрални експерти, свободни предприемачи, изразители на обществетото недоволство. Той доказва това, което не бе постигано в 45-ото народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат разделенията и червените линии помежду си и да се обединят за свободна и справедлива България. Бъдещето ни като народ зависи от способността да се обединяваме около почтеността, законноста“, това зави президентът на Република България. В момента тече официалната церемония по встъпване в длъжност на служебното правителство, начело със Стефан Янев. То ще управлява страната до съставяне на ново редовно правителство, след провеждане на предсрочните избори на 11 юли.

„Надявам се да бъде излъчено правителство от следващото Народно събрание. 45-ия парламент бе белязан с много емоции. Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания. Чуха се дълго премълчавания мнения. Възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона“, каза Румен Радев.

Дано докаже, че страната може да се води прозрачно и честно“, бяха встъпителните слова на държавния глава.

Президентът Румен Радев подписа указа за служебен кабинет.

Служебен министър-председател ще бъде ген. Стефан Янев – секретар по сигурност и отбрана на Президента. Янев е български офицер, бригаден генерал, служебен вицепремиер и служебен министър на отбраната в кабинета на Огнян Герджиков.

Министерството на вътрешните работи се поема от Бойко Рашков – бивш директор на Националната следствена служба. Той ще бъде и служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност.

Правосъден министър ще бъде Янаки Стоилов от БСП.

Министър на отбраната става Георги Панайотов – бивш посланик на България в ООН.

Здравното министерство се оглавява от гастроентеролога д-р. Стойчо Кацаров – основател на Центъра за защита на правата в здравеопазването и негов председател.

Министерството на икономиката в служебното правителство се оглавява от Кирил Петков – икономист. Той е един от основатели на Центъра за Икономически Стратегии и Конкурентоспособност, афилииран с Харвардския университет.

Асен Василев оглавява служебното министерство на финансите. Той беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков.

Андрей Живков е служебен министър на енергетиката.

Външен министър в служебното правителство ще е посланикът ни в Дания Светлан Стоев.

Стела Балтова оглавява министерството на туризма. Тя беше служебен министър на туризма и в правителството на Огнян Герджиков.

Земеделското министерство в служебния кабинет се оглавява от Христо Бозуков. Той беше министър на земеделието и храните в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Гълъб Донев поема социалното министерство. Той беше министър на труда и социалната политика и в служебното правителство на Огнян Герджиков. Сега той ще бъде и служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики.

Атанас Пеканов е служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства.

Министъра на културата в служебния кабинет ще е проф. Велислав Минеков. Той е един от основните в Отровното трио, но не влезе в парламента и се разграничи от Арман Бабикян и Николай Хаджигенов.

Министерството на образованието и науката – от проф. Николай Денков. Той също заема поста министър на образованието и науката в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Андрей Кузманов е служебен министър на младежта и спорта. Той е бронзов медалист от Европейското първенство по модерен петобой през 1985 година, многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой.

Асен Личев е служебен министър на околната среда и водите. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В продължение на 25 години работи в МОС и МОСВ.

Георги Тодоров – служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Притежава дългогодишен експертен и управленски опит, както в сферата на транспорта, така и в областта на информационните технологии и съобщенията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *