Европейската комисия ще финансира с до 75 000 евро фирми, ръководени от жени

Европейската комисия ще подпомогне с 10 милиона евро около 130 стартиращи технологични компании, ръководени от жени.

Women TechEU предоставя подкрепа на ръководени от жени стартъпи в най-ранния етап, който е и най-рисков от растежа на тяхната компания. Освен стипендия в размер на 75 000 евро, одобрените кандидатки ще получат обучение и коучинг за лидерство, интернационализация, бизнес моделиране, стратегия за изпълнение, навлизане на пазара, набиране на средства, водене на преговори с инвеститори, и много други, чрез Програмата на ЕИК за лидерство на жените.

Подкрепяйки ръководени от жени стартиращи компании за дълбоки технологии, Европейската комисия има за цел да създаде равнопоставена и по-просперираща европейска екосистема за дълбоки технологии. В допълнение, схемата Women TechEU насърчава жените лидери в техните индустрии, но също и в качеството им на вземащи решения. Акцента за финансиране на Комисията цели засилване на тяхната позиция в инвестиционното пространство, където жените остават недостатъчно представени.

Women TechEU е една от няколкото инициативи на ЕС, насочени към подкрепа и овластяване на жените в областта на техниката и иновациите и е в отговор на много ниското представителство на жените в технологичния бизнес.

Стартъпите, които предлагат технологични решения, базирани на значителни научни или инженерни предизвикателства изискват повече време и капитал, за да се развият. Тези компании ще успеят да се развият тогава, когато получат правилната подкрепа и инвестиции и ръководителите им са подготвени и взимат адекватни решения.

Проектът се финансира по работната програма Horizon Europe European Innovation Ecosystems, с подкрепата на Европейския съвет за иновации (EIC)
Заявления могат да бъдат подавани до 04 октомври 2022 година.

Пълна информация може да намерите ТУК

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *