„ЕЛИЗАБЕТ И ТРОНЪТ НА МЕДНИЯ ГРАД“ – РОМАН ЗА ДЕЦА, ВДЪХНОВЕН ОТ БЪЛГАРСКИ МИТОВЕ

Боби Чолакова

„Елизабет и тронът на Медния град“ на Петър Голийски преплита стари български предания и фентъзи елементи, за да омагьоса младите читатели.

Вторият роман на Петър Голийски „Елизабет и тронът на Медния град“, отново ни среща с малкото момиче Елизабет, която познаваме от първия му роман – „Елизабет и тайната на Живата вода“.  Историята отвежда младите читатели по следите на древен ръкопис, опасни създания и вълнуващи приключения в един магичен свят.

Елизабет е едно съвсем обикновено момиченце, което обича да ходи на кино, да ѝ купуват несесери в крещящи цветове и ненужни скрънчита и мечтае да има Ютюб канал. Но преди три месеца попада във Вълшебната страна, където успява да открие Живата вода и да помогне на болната си майка с нея. Единствено вуйчо ѝ вярва на разказа за преживените от нея приключения. Той я води в Народната библиотека, от където да вземат ръкописа на Константин и ѝ разказва историята на Ибрис и Изидор Франка, на Медния град и една надвиснала беда. Скоро малкото момиче отново се озовава във Вълшебната страна с нова мисия – да помогне на арварите, като задейства защитата на Медния храм.

За създаването на образа на главната героиня Петър Голийски е вдъхновен от реалния живот и „дяволитото ангелче“ Елизабет, негов близък приятел.

В сюжета авторът вплита не само елементи от българския фолклор и митове, използва немалко мотиви от Кавказ и Азия, но и исторически артефакти.

За образец на ръкописа на Константин, който Елизабет и вуйчо ѝ откриват и с който започва историята, използвах един византийски текст срещу богомилите от XI век. Впрочем богомилите също за замесени в „Елизабет и тронът на Медния град“.

Също византийска по произход е идеята за Медния град и Медния храм в него. Става дума за един разказ от IX век, в който магическото сърце на българската столица Плиска е представено като медно гумно, тоест меден харман. При съставянето на списъка на змейските царе и човешките императори на Медния свят пък съчетах средновековния „Именник на българските владетели“ със списъка на предпотопните царе на древен Шумер. Пак от литературен произход е и идеята за съществуването на невидима мрежа от седем храма сред звездите – тя ми хрумна, докато четях един арабски автор от Х век, който пише за седем велики храма в Азия отпреди възхода на исляма“ – споделя Петър.

 

За някои от опасните създания, които ще открият младите читатели сред страниците на романа, авторът разказва:

 

„Елизабет и нейният спътник Боян първо се сблъскват с Курдал-Гундур, или Ковача, както той е по-известен. Образът на Ковача е изграден по мотиви от кавказкия и евразийския фолклор. Той не е изначално зъл, но по една или друга причина е трябвало да се подчини на Ирбис, господаря на Самбалут. Ирбис е главната зла сила и в двете книги за Елизабет. Той стои на заден план, далеч в своя свят Самбалут, но едновременно с това неговите слуги и войници го превръщат в напълно реална заплаха не само за Елизабет и Боян, но и за всички вълшебни светове сред звездите.

Слугите на Ковача, гундурите, са в значителна степен заимствани от българския фолклор.“

 

 

 

 

На 11 септември се състоя представянето на романа „Елизабет и тронът на Медния град“. То беше част от Културната програма на Алея на книгата – София.

 

За автора: Петър Голийски е роден на 4 август 1976 г. в град Троян. През 2000 г. завършва специалност „Арменистика и кавказология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През април 2005 г. защитава докторска дисертация на тема „Ономастични и лексикални аспекти на арменското етническо присъствие в българските земи през Средновековието“. От 2013 г. води учебни занятия като доцент в секция „Арменистика и кавказология“ в катедра „Класически Изток“ в Софийския университет.

Научните му интереси са в областта на историята и митологията на дунавските и волжките българи, както и в областта на историята и културата на народите от района на Кавказ и Средна Азия. Автор е на книгите „Зиези, от който са българите. Предхристиянска религия и митология“, „Българите в Кавказ и Армения (II-X век)“, „Армения и иранският свят I-V век“, „Заселването на българите на Балканския полуостров IV-VII век“ (т. 1 и т. 2), както и на романите за деца „Елизабет и тайната на Живата вода“ и „Елизабет и тронът на Медния град“.

 

ЕЛИЗАБЕТ И ТРОНЪТ НА МЕДНИЯ ГРАД от Петър Голийски

240 стр., мека корица | фентъзи роман за деца | 14,90 лв.

Ще откриете в търговската мрежа.

 

***

 

За да получавате регулярна информация относно новите издания на издателство „Егмонт“, абонирайте се за месечния ни бюлетин тук.

За допълнителна информация или връзка с издателство „Егмонт“:  

Flora Yordanova
PR and Communications Specialist

 

Story House Egmont, Bulgaria
9, Fridtjof Nansen Street | 1142 Sofia | Bulgaria

fv@ebu.egmont.com  | www.egmontbulgaria.com

Reg No 131202360

 

EGMONT

Egmont is a leading Nordic media group focused on award winning content and services within film, television, gaming, e-commerce, marketing, educational platforms, streaming, magazines and books. Proud owner of strong companies like Nordisk Film, TV 2 Norway, Lindhardt og Ringhof and Story House Egmont. Being a foundation, our profit is reinvested in our media companies and every year more than 13 million Euro is donated to help improve the lives of children and support film talents. We bring stories to life.

 

Follow our updates on

P  Please consider the environment before printing this e-mail

 

***

„Егмонт“ е водещо издателство за книги и периодика в България. Мисията на компанията е да създава качествено и иновативно съдържание, което вдъхновява, образова и забавлява. В портфолиото на издателството влизат утвърдени автори като Елиф Шафак, Дж. К. Роулинг, Рик Риърдън, Сара Дж. Маас, Джон Грийн, Лий Бардуго, както едни от най-популярните и обичани български влогъри.  Сред основните му партньори са световни гиганти като Disney, Mattel, National Geographic, Hasbro.

Издателството е част от водещата скандинавска медийна група Egmont с активности в 30 държави и над 6200 служители. Създадената през 1878 г. компания се развива в сфери като кино, телевизия, книги, списания, електронни игри, електронна търговия, образователни платформи и дигитални услуги. Egmont е фондация, която дарява над 13 милиона евро годишно за осигуряване на по-добър живот на деца и младежи.

Повече за „Егмонт“ в България: www.egmontbulgaria.com

Официална страница на Egmont: www.egmont.com

 

„ЕГМОНТ“ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

https://www.facebook.com/egmont.bg/

https://www.instagram.com/egmontbulgaria/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *