София отлага с 1 г. забраната за влизане на стари коли в центъра

София отлага с 1 г. забраната за влизане на стари коли в центъра

Столична община ще отложи с най-малко една година въвеждането на нискоемисионна зона в центъра на София, в която да се забрани влизането на най-замърсяващите въздуха автомобили. Според предишни обещания на кмета Йорданка Фандъкова и на управляващата група на ГЕРБ в Столичния общински съвет това трябваше да се случи на 1 декември т.г. От съобщение на СОС обаче днес става ясно, че новият срок вече е 1 декември 2023 г. Решението е взето от работна група, в която са участвали общински съветници от ГЕРБ и на групата на „Демократична България“, която иначе е опозиция на ГЕРБ в СОС.

Въпросната работна група бе сформирана, след като през лятото мнозинството в София не успя да намери подкрепа за първоначалния си вариант на Наредбата за нискоемисионните зони, който бе отхвърлен през юли. От СОС обаче сега съобщават, че преработените текстове ще бъдат подкрепени и от ДБ, като ще се гласуват на 15 декември. „Наредбата за нискоемисионните зони в София, подготвена от екипа на кмета Йорданка Фандъкова, отново влиза за разглеждане от СОС. След като през лятото „Демократична България“ поиска отлагане на гласуването за допълнително прецизиране на текстовете, председателят на СОС Георги Георгиев инициира работна група за намиране на консенсус по един от най-наболелите екологични въпроси на столицата – ограничаване на най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас. В първа категория попадат автомобили на дизел на 20 години и на бензин над 30 години“, се казва в съобщението.

Така въвеждането на една от най-ефикасните, но в същото време не особено популярна мярка срещу мръсния въздух в София, се отлага за след местните избори през есента на 2023 г. От 1 декември догодина трябва да влезе в сила забраната за движение на най-замърсяващите автомобили – от първа екологична група, в т.нар. „Малък ринг“ на центъра на София– между булевардите . „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“. Година по-късно същите ограничения се предвиждат и за колите от втора екологична група.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *