Ще бъде ли 2023 година на несигурностите? Последното проучване на GLAMI показва, че 58% от българските електронни магазини смятат, че условията за онлайн пазаруване ще се подобрят.

 Ще бъде ли 2023 година на несигурностите? Последното проучване на GLAMI показва, че 58% от българските електронни магазини смятат, че условията за онлайн пазаруване ще се подобрят.

 

За последните няколко години, всяка една индустрия в световен мащаб се изправи пред множество трудности. През изминалата година станахме свидетели на забележителен ръст на инфлацията в световен мащаб. До края на 2022 година тя достигна рекордните 16,9% за територията на България.

 

За онлайн търговията обаче 2021 и 2022 година белязаха началото на една нова, по-добра ера за модната индустрия. Какво обаче предстои да се случи занапред и каква се очаква да бъде следващата година? Последното проучване на GLAMI разкрива интересни факти и възгледи за представителите на онлайн пазарите в България.

 

Какво предстои за модната електронна търговия през 2023?

 

Според данни от проучването на GLAMI58% от любителите на модата и онлайн магазините са оптимистични за развитието на индустрията през следващата година и смятат, че ще забележим значително развитие на сферата. От друга страна, 33% не са толкова убедени в положителния резултат, който предстои. Любопитен факт е, че продажбите в сферата на нелуксозни стоки се очаква да бъде най-значителен – предвижда се скок от -4% до +1 за 2023 година според Business of Fashion & McKinsey.

 

Ще се отрази ли инфлацията в цените на модните артикули?

 

 

Резултати от анкетата на GLAMI разкриват, че 50% от модните онлайн платформи планират да увеличат цените си през 2023 година. Интересен факт е, че 42% ще запазят цените на модните си находки такива, каквито са били досега, а само 8% ще ги намалят.

 

Безспорен факт за всички ни е това, че дрехите и обувките не са продукти от първа необходимост. До същото заключение са стигнали и представителите на модните онлайн магазини, които въпреки намерението си да повишат цените на продуктите си, не смятат да го правят драстично.

 

 

 

 

 

Yana Pelovska

International Business Manager

V+O BULGARIA

102 Bulgaria Blvd., Section B, fl. 5, Office 60, Sofia, 1680

 

y.pelovska@vando.bg

www.vando.bg

www.vando.gr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *