Сватбите във Виена: все повече и по-оригинални

От 2015 г. във Виена има тенденция на нарастване на броя на сватбите. Въпреки че броят на браковете не е достигнал нивото след Втората световна война, през последните години се наблюдава своеобразен сватбен бум, при който се акцентира върху индивидуалността. След като пандемията предизвика кратък спад в браковете, сега броят им отново нараства значително. Миналата година в австрийската столица бяха сключени 9300 брака. Това е значително повече от предходните две десетилетия. 

Пищните тържества и богатите бюфети вече не са на мода във Виена. Сватбата е може би един от най-специалните дни в живота на всеки човек. Това не е просто церемония, която ще събере семейството и приятелите, но ще бъде и началото на нова глава в живота. Целта е този ден да остане незабравим не само за гостите, но и за двойката, за да запомни момента до края на живота си. Днешните младоженци във Виена искат да скъсат със старите модели и да добавят личен щрих към своята любовна история на сватбеното си тържество. Все по-често сватбите се организират в тесен кръг със специална тема като ходене на планина, дегустация на вино или организиране на турнир по пейнтбол. Идеята е да бъде нещо необичайно. Въпреки че броят на гостите намалява, усилията по организацията често се увеличават, казва сватбеният агент Виктория Вамбахер. От бродирани салфетки, през персонализирани ветрила до покани с калиграфия – въображението не знае граници. Ако бюджетът е ограничен, много двойки приготвят всичко сами. Например създават свои собствени ръчно написани и ръчно изработени покани, които със сигурност ще бъдат единствени по рода си.

От друга страна, има и тенденция към грандиозни сватби, повлияни от Холивуд. В САЩ такива пищни тържества вече са нещо обичайно, но и в Австрия постепенно се развива сватбената индустрия, която иска да изпълни и най-екстравагантните желания на младоженците, обяснява Вамбахер. Те включват позлатени карети, ята бели гълъби и дори грандиозни фойерверки.

Настоящият сватбен сезон е богат на цветове. Когато става дума за булчински рокли или декорации за маса, по-често се избират цветни варианти като пастелни нюанси, ярко зелено или ефектно розово. Целият спектър на дъгата е включен в тазгодишните сватбени празненства. Не всеки обаче търси нещо необичайно и някои двойки продължават да държат на класиката в жанра. Все още има търсене на семпли бели булчински рокли, воали и червени рози.

Храбра Маринова

Снимки:

Снимка 1, сватба в Квартала на музеите © Alexander Eugen Koller

Снимка 2 © Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *