С центъра си за лечение на туморите на простатната жлеза ИСУЛ е финалист за Медицинските награди

Боби Чолакова
Добрите примери в родното здравеопазване ще бъдат представени от деветото издание на  BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, съобщават организаторите от  Global Media, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders.
Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с ръководител акад. проф. д-р Чавдар Славов, е мултидисциплинарно звено, създадено на функционален принцип в една от най-големите университетски болници у нас. Звеното обединява специалисти от няколко от водещите клиники в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Клиника по урология и андрология, с ръководител акад. проф. д-р Чавдар Славов, Клиника по медицинска онкология с ръководител проф. д-р Петранка Троянова (с двете си отделения – по лъчелечение и по клинична онкология), Клиниката по анестезиология и активно лечение с ръководител проф. д-р Мая Белитова и Клинична лаборатория с ръководител д-р Али Бедран.
На практика центърът предлага цялостен алгоритъм за лечение на туморите на простатната жлеза: от диагностиката, през различните методи на лечение до проследяване на постигнатите резултати.
Андрологичният център е единственото място в България, където беше въведена и успешно се прилага вече над две години и половина Брахитерапия с ниска мощност на дозата при лечение на ранна форма на рак на простатната жлеза. До въвеждането му пациенти, които искат да се възползват от иновативния метод, трябваше да се лекуват в чужбина.
Нискодозовата брахитерапия представлява вътреорганно облъчване на простатата при пациенти с тумор в този орган. В простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. В повечето случаи методът позволява да се избегне натоварващата химио и лъчетерапия. Той е безопасна и много ефикасна алтернатива на оперативното лечение на рака на простатната жлеза и позволява при тези пациенти да се съхрани еректилната функция и да се избегне едно от най-неприятните усложнения от операция на простатата – неволно изпускане на урина.
Методът се осъществява от специално обучен мултидисциплинарен екип, който включва специалисти в следните направления: медицински физик, лъчетерапевт, уролог, анестезиолог, медицинска сестра.
Благодарение на постоянството и несломимия дух на акад. проф. д-р Чавдар Славов и проявеното разбиране от страна на Министерство на здравеопазването, нискодозовата брахитерапия вече е безплатна за пациентите. Те доплащат единствено за медицинските консумативи, които са специфични. Има обещания, че скоро те също ще станат безплатни.
Партньори на събитието са: Центърът за защита правата в здравеопазването, Националното Сдружение  на общопрактикуващите лекари, Националното сдружение на частните болници и други.
Снимки: ИСУЛ 

Патриция Кирилова / PATRICIA KIRILOVA 

PR & Journalist  

VIP COMMUNICATION PR Agency – CEO   

Sofia 1407, AMAYA Residence, 9G Boris Rumenov Str 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *