„Гоцеделчевци за Гоце Делчев” исторически и рекламно-информационен документален филм за гр. Гоце Делчев.

До: Кмета на гр. Гоце Делчев

До : Общински съвет гр. Гоце Делчев

 

Уважаеми г-н Москов,

Пише Ви г-н Веселин Хаджиангелов – Директор на Градски исторически музей – Самоков и Ваш съгражданин и приятел. През 2016 г. на една от срещите на Сдружение „Гоцеделчевци за Гоце Делчев” се стигна до идеята за създаване на исторически и рекламно-информационен документален филм за гр. Гоце Делчев.

Г-жа Мария Дечина  ме запозна с г-жа Цвета Коева, импресарио на културни продукти, която е съгласна да подсигури екип и средства за реализирането на тази идея. През м. юни тази година при мен дойдоха тя и режисьорът г-н Ангел Тошев, с които обсъдихме възможни идеи за такъв филм. Естествено, работейки по такава продукция, сме длъжни да Ви информираме по-подробно за тази идея.

На първо място ние сме напълно убедени в участието и помощта на активните членове на Сдружение „Гоцеделчевци за Гоце Делчев”, както и на активната помощ на община Гоце Делчев. Реализирането на такъв проект трябва да получи обществено достояние, което ще бъде от полза за всички. Аз, като професионален историк и като родолюбец, си позволих да маркирам някои от основните моменти от историята на гр. Гоце Делчев, които са от особена важност за културното и духовно развитие на града от епохата на Възраждането до най-ново време. Такива етапи са Македонското Освободително Движение, Развитието на културните и занаятчийски дейности в Неврокоп, Неврокопския панаир, Дейността на известните зографи от района на Серес, Каракьой, Като Неврокопи, които активно са работели в Атон, а така също и в църквите и манастирите в Неврокопска епархия. Смятам, че не маловажно е и намесването на археологическите паметници в тази история, с което се цели рекламен ефект по отношение социализиране на археологическите обекти като: Никополис ад Нестум, крепостта Момина Кула, могилата зад Хаджидимовския манастир, крепостта „Св. Димитър” до гр. Хаджидимово и някои от тракийските светилища в района на Западни Родопи. Социализирането на тези обекти може да даде мощен тласък за развитието на културния туризъм в община Гоце Делчев.

Разработката на един художествен видео-портрет на поета Яворов и дейността му като първи кмет на Неврокоп, както и следващите изявени ръководители на града, също трябва да бъде заложено в този проект.

Форматът на такъв филм смятам, че трябва да има научно-популярен характер и в същото време високо художествено изображение на културните и природни забележителности в района, които да привлекат интереса на зрителите в България и чужбина. За сценария и съдържанието на филма все още е рано да се говори, ако преди това не сме обсъдили с Вас, както и с широката  градска общественост, които могат да дадат ценни идеи.

  Оставам на Ваше разположение за подобна среща.

 

С уважение,

Веселин Хаджиангелов и

Ангел Тошев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *