Знаете ли кое е мястото с най-много столетници в България?

Това са красивите Родопи, като това е мястото с най-много хора на възраст над 100 години на глава от населението, надминавайки дори тези в Япония.

Тайната на дълголетието им се крие в българското кисело мляко. Тази вкусна и здравословна характерна за страната ни храна се произвжеда и консумира по нашите земи още от времето на траките. Легендата разказва, че древните войни пренасяли овнешко мляко в кожени торбички, завързани около кръста. Тялото обаче затопляло течността, а когато тя ферментира, се превръщала в кисело мляко.

Съвременната връзка за историята на киселото мляко пък започва от българския учен д-р Стамен Григоров, който при проучванията си открил лактобацилите. Именно те са „виновниците“ за ферментацията на прясното мляко. Киселото мляко е толкова полезно, защото защитава на тялото от токсини, инфекции, алергии, както и някои видове рак. А как хората на село достигат столетие въпреки вредните храни и мръсния въздух? Е те все още живеят по старите обичаи – сред природата и произвеждат храната си сами.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *