Пандемията от COVID-19 драстично увеличи броя на гладуващите хора на планетата

Стотици милиони хора остават без храна.

ООН прогнозира, че около 270 милиона души ще се сблъскат с потенциално животозастрашаващ недостиг на храна през настоящата 2021 година.

Преди пандемията храна не достигаше на 150 милиона души, пише The New York Times.

В същото време броят на хората на Земята, които вече са „на ръба на глада“ (най -сериозният етап от хранителната криза според класификацията на ООН) достигма 41 милиона души. Преди година те бяха 34 милиона.

Миналата седмица Световната програма на ООН по прехраната в съвместния си доклад с Организацията на ООН за прехрана и земеделие отбеляза, че в 23 региона на планетата с високи нива на глад недостигът на храна само ще се влошава през следващите четири месеца.

Влошаването ще бъде повлияно от въоръжените конфликти, икономическите последици от пандемията от коронавирус, както и от климатичната криза.

 Става дума преди всичко за регионите на Африка.
   Под заплаха от глад са и жителите на Централна Америка,     Афганистан,  Северна Корея.

Ако говорим за африканския континент, той е отбелязан от експертите като най -страдащ от липса на храна. Тук броят на новите инфекции рязко се е увеличил. През последните месеци хуманитарните организации алармираха заради Етиопия, световен лидер в броя на гладуващите хора. Друг такъв регион е Южен Мадагаскар, където стотици хиляди хора нямат храна след тежка суша.

Експертите вече  регистрираха висока степен на недостиг на храна в света в продължение на много поредни години. В бедните страни към старите кризи, които все още не са разрешени, се добавят нови, включително суши и наводнения.

В същото време хуманитарните организации твърдят, че през последните две години икономическите сътресения, причинени от пандемията, са ускорили разпространението на недостиг на храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *