Шоколадът лекува болно гърло по-добре от меда

Шоколадът се оказа хем вкусен, хем полезен за здравето. Според нови проучвания сладкото изкушение лекува възпалено гърло и кашлица много по-успешно от някои лекарства. Какаото в шоколада е по-полезно при грипни състояния даже от меда, смятат специалисти.

Професор Алън Морис, ръководител на изследвания за сърдечносъдови и дихателни проблеми в университета в Хъл, твърди, че може да докаже полезното действие на шоколада. Оказва се, че сиропът за кашлица, съдържащ какао, е най-доброто средство при неприятните симптоми на кихавицата. Редица експерименти сочат, че пациентите, приемащи шоколадовото лекарство, имат значително подобрение на състоянието си в рамките на два дни.

В последното проучване участвали 163 пациенти, а преди години лекари от кралския колеж в Лондон също констатираха, че съставката теобромин, която се съдържа в какаото, е по-ефикасна от кодеина – основна съставка в лекарствата срещу кашлица.

Учените обясняват, че шоколадът може да лекува благодарение на високото съдържание на какао. Освен това се оказва, че той е по-лепкав от стандартните лекарства срещу кашлица, така че образува покритие, предпазващо нервните окончания в гърлото, които предизвикват желание за кашляне. Сред най-ефективните лекове при възпълено гърло е парче шоколад, което трябва се остави да се разтопи само в устата и да се смуче като бонбон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *