Токът за бита няма да поскъпва, засега

„Засега не се наблюдава пазарна динамика, която да изисква увеличение на цената на тока, особено за бита”. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в студиото на „Събуди се”.„Цените за него се определят от КЕВР. Към момента не би било правилно и логично да се вменява каквото и да е решение към тях като независим регулатор”, добави още той.

„Всяка една сметка се формира от цена и количество на консумирана стока. Причината да се опитаме да запазим цените на природния газ стабилни до края на март беше, че реално дотогава сметките са по-големи. В зависимост от температурите през април, ще имаме и съответните сметки в края на месеца. Реално увеличение ще се види към началото на месец май”, посочи Николов.

По думите му се работи активно с всички топлофикационни дружества, за да може в първия подходящ момент, когато температурите позволяват, топлоподаването да бъде ограничено.

„Цената на природния газ през април 2021 г. е била значително по-ниска спрямо април 2022 г. Разликата може да надхвърли 40%“, отбеляза той.

Запитан за входираното искане на „Газпром” България да плаща газа в рубли и това дали знаем как точно ще се случи това, министърът на енергетиката коментира: „Да, има описан механизъм. Дали това ще се случва или не подлежи на няколко решения – първо на ЕК, като следва конкретният механизъм да се обсъди и на Министерски съвет. Трябва да се види и какъв ще е ефектът за България, ако се приеме или отхвърли даден механизъм”.

„В Европа има корпоративни структури, които търгуват природен газ, както и съседни на нас държави, които също имат подобно искане. България може да бъде поставена в тежка неконкурента среда, ако други юридически или корпоративни лица, или държави, които имат директен договор с „Газпром” решат да изпълнят този механизъм и съответно продължат да получават природен газ на по-добра цена. Всички тези променливи трябва да се имат предвид”, коментира Николов.

Според него това, което е най-важно през следващите месеци, е да се планира предстоящият отоплителен сезон.

„Обсъждаме всички възможни варианти с енергийните министри около България и ще излезем с общо решение за това дали и как да се случва подобен механизъм. Тяхното мнение е като нашето – да се запазят количествата, които са необходими за обществото и следващият сезон да не се поставя под риск. Трябва да се предвиди и това до колко структурата на цените ще е приемлива или как това би следвало да се компенсира, ако има промяна”, посочи още енергийният министър.

На въпрос дали има възможност да откажем да плащаме в рубли и да не получаваме газ, защото не ни е изгодно по зададените условия, той отговори: „Има възможност. Това обаче, което трябва да се каже в прав текст, е че всички алтернативни решения ще са с по-висока цена”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *