За първи път България е домакин на международно състезание по стрелба с лък

 

Първенството European Grand Prix 2022 ще представи над 180 състезатели от 26 държави до 8 май в „града на тепетата“

6 май, петък, 2022 г. За първи път България е домакин на международно състезание по стрелба с лък в „града на тепетата“. Първенството European Grand Prix 2022 се организира от Българска федерация по стрелба с лък (БФСЛ), съвместно с СК „Титан“ – Пловдив и се провежда под егидата на Министерство на младежта и спорта и община Пловдив. Тази събота и неделя стадион „Пловдив“ събира и представя над 180 състезатели, от които мъже и жени от 26 държави. Те ще премерят сили в категории „Рекърв“ и „Компаунд“.

„Щастливи сме, че именно България е домакин на European Grand Prix 2022 и имаме възможността да съберем имена от международна величина в този красив спорт. Радваме се, че стрелбата с лък набира все повече популярност и в нашата страна, както сред мъжете, така и сред жените. Днес вече имаме български национален отбор с редица отличия и постижения в дисциплините по стрелба с лък.“, коментира Атанас Темелков, председател на Управителния съвет на БФСЛ.

Представянето на участниците се оценява от жури с международен състав, като се взимат предвид кръг от квалификации, в които участниците изстрелват определен брой стрели към мишена. Изпълнението на състезателите минава през „решетка на елиминации“. Системата определя кои ще бъдат участниците, които ще се включат в 1/16, 1/8, четвърт и полуфинал.

Тази събота, 7 май, от 9:40 часа ще се проведе и оспорваното съревнование на финалистите на стадион „Пловдив“, на което могат да бъдат свидетели всички жители и гости на града. Събитието е със свободен достъп.

За БФСЛ:

Българска федерация по стрелба с лък е създадена през 1983г. Нейн основател е г-н Тодор Лазаров. Първата стрела е пусната в гр. Велико Търново. Българската федерация по стрелба с лък е организатор на редица Балкански първенства, международни турнири, днес и на Европейски Гранд При състезания. Най-дълголетният турнир през годините е „Купа Разград”, който се провежда вече 35 години без прекъсване. През 2016 г. на Евопейската младежка купа в Гърция кадетите Иван Банчев, Тодор Пендов и Васко Тодоров стават втори в отборната надпревара. Във Франция, през 2015 г. Атанас Темелков е първият български съдия придобил права за международен съдия на континентално ниво. През 2018 г. в Италия, при младежи на Гранд При Иван Банчев става 7ми, а на Европейското първенство за младежи в Легница/Полша Банчев печели бронзовия медал. България е имала състезатели на няколко олимпиади – в Москава, Барселона, Атланта /САЩ/, Лондон. Олимпийски участници са били Стефан Мляков, Иван Йотов, Явор Христов.

За стрелбата с лък:

Стрелбата с лък е изкуство, познато на човечеството от най-далечни времена. Първоначално използвана за лов и оцеляване, днес стрелбата е преди всичко спорт, който се радва на завидна популярност в САЩ, някои страни в Азия и Западна Европа. Стрелбата е толкова интригуваща и полезна за здравето, че сред нейните фенове се нареждат и редица холивудски знаменитости. Освен физически позитиви, стрелбата с лък оказва благоприятен ефект и върху психичното здраве.

Здравко Балтаджиев, член на УС на БФСЛ

Стела Балтаджиева, координатор и комуникации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *