Радев: По българските улици трябва да се веят български знамена

По българските улици трябва да се веят български знамена. Не бива да допускаме страстите на войната да се пренасят в България. Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти по време на честванията на Деня на храбростта и празника на Българската армия.

„Конфликтът (т.е. войната в Украйна – бел. ред.) няма да бъде кратък, той ще се разраства. Очаквам разумни решения, защото самата формулировка „военно техническа помощ“ е достатъчно разтеглива и рискована. Само преди дни призовах да не допускаме страстите на войната да се пренасят в България. Още веднъж призовавам политиците внимателно да преценяват последиците от думите си, да не дълбаят разделителни линии в обществото“, заяви той, цитиран от „Сега“.Относно сблъсъците на демонстранти в центъра на София през изминалите дни, след като български и украински граждани опитаха да опаковат Паметника на Съветската армия със знамената на двете държави в знак на съпричастност към Украйна, Румен Радев заяви: Абсолютно недопустимо е в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната. Това е опасно. По българските улици трябва да се веят български знамена. Наш дълг, и човешки и обществен, е да подкрепяме жертвите на войната. Но кръвопролитията започват с милитаристки призиви. Затова всеки, който по един или друг начин, който пренася тези страсти в България или ни въвлича във войната, трябва да е готов да понесе последиците“, подчерта президентът.

Радев цитира думи на бившия премиер на Чехия Вацлав Клаус, според когото „бягството от преговори и отиването в сферата да доведем тази война до победа означава удължаване на конфликта и самоликвидация, икономическа, на Европа. Явно сме се запътили натам“, заключи той.

Политическият проект на Стефан Янев

Радев коментира и новата партия на Стефан Янев, който бе премиер в служебния му кабинет. „Назначените от мен министри бяха силни, когато работеха заедно като екип в служебния кабинет. Впускането в партийната политика се оказа съвсем друго изпитание, непосилно за много от тях. За втори път на президентството се приписва политически проект, това е грешно разбиране, защото не работя с подставени лица. Ако аз подкрепя инициатива или партия, ще го заявя лично“, посочи Радев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *