Уникални медицински и екологични проекти ще се състезават за тазгодишното издание на престижния конкурс „За жените в науката“

Приключи кандидатстването за националните стипендии „За жените в науката“ 2022. Най-голям брой впечатляващи научни кандидатури са получени от сферите на медицината, опазването на околната среда и органичната химия, както и на метеорологията, физиката и астрономията. Срокът за кандидатстване за ежегодния научен конкурс на ЮНЕСКО и L’Oréal бе 31 май 2022 г., като основно условие към кандидатстващите бе да представят авторска научна идея с потенциално национално или глобално значение.

Предстои кандидатурите да бъдат оценени от експертно жури от водещи научни специалисти. Лауреатките на програмата ще бъдат обявени през есента на 2022 г. на официална церемония след гласуване на Журито. Три дами ще бъдат наградени със стипендии от по 5000 евро всяка, предназначени да отличат научния им потенциал и да подпомогнат и стимулират тяхната изследователска кариера и проекти в България. В глобален план програмата цели да повиши броя на жените в науката (едва 33.3%* от учените в света са жени и само 4% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

„За жените в науката“ е уникален за България и света проект. 
Той е и сред най-престижните научни конкурси у нас, който се провежда вече 12 години. Стипендиите по програмата се отпускат всяка година от 2011 г. насам с цел да подпомогнат изследователската кариера на млади жени учени в България. Освен че са финансов стимул за научните таланти на България, стипендиите „За жените в науката“ целят да стимулират развитието на науката в страната и да мотивират повече млади хора у нас да изберат кариера в тази сфера. Към момента програмата е отличила 30 българки с общ фонд от 150 000 евро.

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ в България се провежда в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България.

Една от българките стипендиантки за 2022 г. по програмата ще спечели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L’Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международното отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на международната научна сцена, както и финансово поощрение от 15 000 евро.

Повече информация за конкурса ще откриете на официалния сайт на „За жените в науката“: zajenitevnaukata.bg

*Научен репорт на UNESCO (2021) с прогноза за 2030  г.

Националната програма „За жените в науката“
Националната програма за стипендии е част от световната програма на L’Oréal–ЮНЕСКО „За жените в науката“, създадена, за да разпознава и подкрепя жените, чиито постижения са допринесли за развитието на научното познание, както и за да осигури подкрепа на обещаващи млади жени учени с достойни проекти.
Националните стипендии „За жените в науката“ на L’Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в една отделна страна. Те вече съществуват в повече от 50 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

 
Световната програма „За жените в науката“
Световната програма „За жените в науката“ е създадена през 1998 година, когато L’Oréal и ЮНЕСКО обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд, като основават Наградите „За жените в науката“.  Днес инициативата се е разраснала значително в международен план, включвайки още програмата InternationalRisingTalents, както и национални и регионални стипендии. Програмата „За жените в науката“ се е превърнала в една глобална инициатива, която вече е подкрепила над 3900 жени от 110 държави.
www.zajenitevnaukata.bg
www.forwomeninscience.com
facebook.com/forwomeninscience/
youtube.com/forwomeninscience/
twitter.com/4womeninscience/
discov-her.comЗа допълнителна информация, моля, свържете се с M3 Communications Group, Inc. на press@m3bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *