Борсовите цени на газа в Европа за първи път от март надхвърлиха 3200 долара

Фючърсните цени на газа в Европа се повишиха над 3200 долара за 1000 кубически метра за първи път от март насам, като се повишиха с 8%, според данни на базираната в Лондон борса ICEТърговията с най-близките фючърси (по индекса на най-големия европейски център TTF) отвори на ниво малко над $3080 (+3%). Към обяд цените се покачиха с 8%, възлизайки на 3232,5 долара за хиляда кубически метра.

Динамиката на котировките се основава на цената на сетълмента от предишния ден – 2990,6 долара, което се превърна в рекорд за целия период на работа на газовите хъбове в Европа – от 1996 г.

Нестабилността на цените на европейските газови пазари е свързана с несигурността относно доставките му. В петък „Газпром“ обяви, че „Северен поток“ ще спре за три дни, от 31 август до 2 септември, поради планов ремонт на единствения работещ газопомпен агрегат в компресорната станция „Портовая“.

Фючърсните договори за доставка на газ през септември (под TTF) след тази новина скочиха с почти 8% в петък вечерта, над 2700 долара за хиляда кубични метра.

Но значително увеличение на цената на газа в Европа започна миналата пролет, когато средната спотова цена по отношение на индекса на хъба TTF се колебаеше в диапазона 250-300 долара за хиляда кубически метра.

В края на лятото стойността на договор с доставка „ден напред“ надхвърляше 600 долара, а в началото на октомври вече беше 1000 долара.

..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *