Вучич предупреди за опасност от силов конфликт в Косово

 

Вучич предупреди за опасност от силов конфликт в Косово Снимка: РИА Новости

 

Президентът на Сърбия Вучич заяви, че опасността от силов конфликт в Косово е близка и сериозна

Едностранните мерки на Прищина увеличават риска от силови сблъсъци в Косово, заяви сръбският президент Александър Вучич на специално заседание на парламента. На събитието присъстваха представители на косовските сърби, дипломати, представители на Канцеларията за Косово и Метохия към правителството на Сърбия.

За това предава агенцията за икономическа информация Прайм.

„Намираме се в момент, в който Сърбия заради стъпките на Прищина е изправена пред значителни предизвикателства пред сигурността„, съобщи Вучич.

Според него, Прищина е увеличила броя на полицаите и укрепва постовете на специалните части в северната част на Косово и Метохия, което създава кризисна ситуация. В същото време Белград все още е за разрешаване на конфликта чрез диалог.

Опасността е близка, обективна и сериозна„, подчерта сръбският лидер.

Вучич се срещна в петък, 9 септември, със специалния представител на Европейския съюз за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак, както и със съветници по външната политика на Франция и Германия.

Сръбският лидер отхвърли възможността за признаване на самопровъзгласилата се Република Косово и призова за компромис. По думите на президента, Западът го е призовал към бързо решение на проблема, за да получи допълнителни аргументи в конфронтацията с Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *