Стокообменът между България и Япония надхвърля $300 млн.

Стокообменът между България и Япония надхвърля $300 млн. Снимка: Министерство на икотомиката и индустрията

 

Министър Стоянов: Стокообменът ни с Япония надхвърля 300 млн. щ. д.

През 2021 г. стокообменът ни с Япония надхвърля 300 млн. щ. д., като отбелязва увеличение от над 30%. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на японския бизнес у нас.

Дискусията е част от инициативата „закуска с инвеститори“, като целта е в неформална обстановка представителите на чуждестранните компании да представят пред ресорния министър проблемите и плановете си за развитие. В срещата участие взе и посланикът на Япония у нас Н. Пр. Хироши Нарахира.

Япония е приоритетен търговско-икономически партньор на България и има огромен потенциал за развитие на двустранните ни взаимоотношения“, посочи министър Стоянов. По думите му високите стандарти на японския пазар и отдалеченото му географско положение налагат българските фирми да разработват продукти с високо качество, които да бъдат конкурентни на него. Наблюдава се завишен интерес към български екологично чисти и здравословни продукти. 

В ход са японски проекти в България на обща стойност 320 млн. лв., които осигуряват близо 7000 нови работни места, стана ясно по време на срещата. „Сигурен съм, че можем да привлечем повече японски инвестиции в страната ни и това е една от целите на тези срещи“, каза още Никола Стоянов.

Дискусията се организира от Министерството на икономиката и индустрията с подкрепата на Посолството на Япония у нас и Японско-българската търговска камара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *