Westinghouse разширява веригата си от основни доставчици от България за технологията AP1000® с подписване на 17 меморандуми

Westinghouse Electric Company (WEC) подписа меморандуми за разбирателство със 17 основни български доставчици за съвместно участие при изграждането на предстоящите нови ядрени енергоблокове с технологията AP1000® на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ в Северна България и на други площадки в региона. Това важно събитие се организира като продължение на проведения през февруари тази година симпозиум в София и е в съответствие с дългосрочния ангажимент на Westinghouse да разширява веригата си от местни доставчици.

Подписаните меморандуми за разбирателство очертават потенциала за производство на ключови компоненти, включително големи структурни модули, кранове, топлообменници и съдове под налягане, както и предоставяне на различни инженерни, транспортни, консултантски и строителни услуги. Доставчиците, с които се подписаха споразумения, са: „Атоменергоремонт“ АД; „Булмашинъри Ентърпрайсис“ ООД; „Бюро Веритас България“; „Централна енергоремонтна база“ ЕАД; „ЕЛИЯ“ АД; „Енергоремонт-Гълъбово“ АД; „Химмаш“ АД; „Industrial Parts“ ЕООД; „КМС“ АД; „Краностроене Инженеринг“ ЕООД; „МТГ-Делфин“ АД; „ПОДЕМКРАН“ АД; „Tia Logistics“ ЕООД; „ТМ ИНОКС“ ЕООД; „Биомашиностроене“ АД; „Булармекс-ИК“ АД и „Микромет“ АД.

„Привличането на местни компании и осигуряването на максимална локализация в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технологията AP1000® на площадката в Козлодуй продължава да бъде наша основна цел“, заяви Петьо Иванов, изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“. „Щастливи сме от присъствието ни на днешното събитие и от привличането на тези водещи местни доставчици към проекта. Подписването на днешните споразумения ни приближава с още една стъпка към изграждането на нова ядрена мощност в България с използване на най-модерната технология и подчертава икономическото въздействие, което проектът ще има за нашата страна и общество. Очакваме тези български компании да станат критична част от световната верига за доставки на Westinghouse, и по-специално за всички проекти за изграждане на нови ядрени мощности, които Westinghouse планира да реализира в Европа.“

„Westinghouse има напълно структурирана верига от доставчици по целия свят и днес сме щастливи да я разширим с водещи компании от България, за да гарантираме успешното внедряване в крайна експлоатация на два енергоблока с технологията AP1000® на площадката в Козлодуй“, каза Дейвид Дърам, президент „Енергийни системи“ в Westinghouse. „Разширяването на нашата верига от местни, квалифицирани доставчици, в допълнение към ключовия напредък, който постигаме при изпълнението на договора за предварителни инженерни дейности за изграждане на нова ядрена мощност на площадка Козлодуй, са важни стъпки, които ще ни помогнат да проправим пътя към осигуряване на чисто енергийно бъдеще в България за поколения напред.“

През юни 2023 г. Westinghouse сключи договор за предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering & Design, FEED) с „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“, а през месец октомври 2023 г. подписа меморандуми за разбирателство с 5 други български компании за съвместно участие при предстоящото изграждане на нови ядрени енергоблокове на площадка „Козлодуй“ и в други държави от Европа. Обхватът на тези меморандуми включва проектиране и доставка на системи за контрол и управление (СКУ), на системи за радиационен мониторинг и други услуги.

AP1000® е единственият ядрен реактор от поколение III+, внедрен в крайна търговска експлоатация, който използва напълно пасивни системи за безопасност, който е с модулен дизайн на конструкцията и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe. В САЩ, на площадката на АЕЦ „Vogtle“ в Джорджия, първият енергоблок с технологията AP1000® е вече въведен в крайна, търговска експлоатация, като се предвижда вторият енергоблок с тази технология да влезе в експлоатация през второто тримесечие на 2024 г. Други четири реактора с технологията AP1000® днес поставят рекорди по експлоатационна ефективност в Китай, като там в момента се изграждат още осем реактора със същата технология. AP1000® вече бе избрана и за ядрените програми в Полша, Украйна и България, и също така е обект на интерес от изграждане на много други площадки в държави от Централна и Източна Европа, Обединеното кралство, Индия и Съединените американски щати.

За медийни въпроси и запитвания:
• media@westinghouse.com
• 
M3 Communications Group, Inc.: press@m3bg.com

* * * * *


За Westinghouse:
Westinghouse Electric 
оформя бъдещето на безвъглеродната енергия, като предоставя безопасни, иновативни ядрени и други чисти енергийни технологии и услуги в световен мащаб. През 1957 г. в Шипингпорт, Пенсилвания, САЩ, Westinghouse доставя първия в света ядрен реактор с технология вода под налягане. Днес технологии на Westinghouse са основа за приблизително половината от действащите атомни електроцентрали в света. Със своите над 135 години опит в иновациите Westinghouse Electric е предпочитан партньор при внедряването на модерни технологии, обхващащи целия жизнен цикъл на една атомна електроцентрала. За повече информация посетете www.westinghousenuclear.com или ни последвайте във FacebookLinkedIn и Twitter.

 * * * * *

M3 Communications Group, Inc., водеща PR компания в България, Ви изпраща некомерсиални съобщения и новини като част от своята основна дейност. Гарантираме Ви, че компанията ни спазва безусловно всички изисквания на Европейския общ регламент за защита на личните данни (GDPR). Правилата, установени в M3 Communications Group, Inc., както и обръщението на Главния изпълнителен директор, можете да видите тук: https://www.m3bg.com/Privacy-Policy Никога и по никакъв повод Вашите данни няма да бъдат разпространявани, продавани или подлагани на риск от външен достъп. Всеки служител и партньор на M3 Communications Group, Inc. гарантира за това, съгласявайки се със специална клауза в договора си. Ако все пак не желаете да получавате съобщения от нас занапред, моля, изпратете ни имейл с тема „unsubscribe“ и всички Ваши данни ще бъдат незабавно изтрити от нашите сървъри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *