“Газпром“: “Северен поток 2“ ще заработи в края на 2019г.

“Газопроводът „Северен поток 2“ ще започне работа през четвъртото тримесечие на 2019 г,“ заяви заместник-председателят на УС на „ГазпромВалерий Голубьов по време на форума „Газът на Русия 2015“.

Новият газопровод ще бъде с капацитет 55 милиарда куб.м. газ. Целевите пазари на „Северен поток 2„, според президента на „ГазпромАлексей Милер, са Германия, Франция, Италия, както и газовият хъб „Баумгартен”, който се намира в Австрия, откъдето може да се захранва и Южна Европа.

След свалянето от турските ВВС на бомбардировача Су-24 отношенията Москва-Анкара се влошиха. На 3 декември руският министър на енергетиката Александър Новак обяви, че Русия прекратява преговорите по „Турски поток„.
В същото време този проект обедини срещу себе си както Полша и трите балтийски републики, известни със своите лоши отношения с Москва, така и България, Чехия, Гърция, Унгария, Румъния и Словакия.

Причината е, че повечето от тях ще загубят транзита на руския природен газ, от който получават стотици милиони /като България например/ и дори милиарди евро /Словакия/. За България по-конкретно това ще означава и край на мечтите за възкресяването на „Южен поток“ и изграждането на газов хъб, защото при сегашното потребление на газ в Европа те няма да са необходими.

– See more at: http://novinite.bg/articles/103427/Gazprom-Severen-potok-2-shte-zaraboti-v-kraya-na-2019g#sthash.d9ukEgnz.dpuf

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *