Бойко: Извънредната обстановка се удължава

Премиерът Бойко Борисов обяви, че извънредната обстановка в страната се удължава до 30 юни. Тя трябваше да свърши 15 дни по-рано, но предвид увеличаващите се случаи на коронавирус у нас е взето друго решение.

Борисов обясни, че удължаването на извънредната обстановка не трябва да притеснява хората и да води по паника. Мерките си остават същите, даже от понеделник отваряме театрите на 50 % от местата. В градския транспорт маските остават задължителни и трябва хората да ги носят не на шиите, а на устата и носа, каза министър-председателят“.

Повишението на заболелите от коронавирус се дължи на Доспат, Сърница, село Ясенец, по най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете, заяви Борисов и уточни: Без паника, без да създаваме страх, без да затваряме производства и така трябва да продължим.

Дисциплината, дистанцията, дезинфекцията са най-важното, което трябва да се спазва в този момент. Нищо различно не се е случило, поясни Борисов.

Днес министър Ананиев и Оперативният щаб ще облекат всичко това в нова заповед. Старческите домове да се гледат най-внимателно, посъветва премиерът.

Във връзка с трите учителки с положителни проби за коронавирус от 50-та ДГ в София, кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че директорката на градината е реагирала адекватно.

„Не можем да създадем паника сред родителите. Обстановката е спокойна в момента. Надявам се PCR-ите да покажат, че резултатите ще са отрицателни, ако това се случи, детската градина утре ще работи нормално. Учителките твърдят, че не са били в Сърница, но снимката показва, че са”, добави столичният кмет.

Борисов коментира от своя страна, че са направени толкова усилия, тестове, лаборанти – „накрая ще ви пратим сметката”. Надявам се да не са положителни пробите в градината. Адекватно сте реагирали, но ме влуди това, че има хора, които с тази тема могат да се шегуват по този начин, каза Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *