Повече от 100 хил. кубически метра скална маса се срутиха в Алпите

Източник: CNN   

По данни на алпийската полиция никой не е пострадал при падането на скалите.

Част от върха на планина в австрийската провинция Тирол се е срутила, като повече от 100 000 кубически метра скална маса се е срутила в долината под нея и е предизвикала кални свлачища.

Скалите започнаха да падат в неделя от Флухторн, планина с височина близо 3400 метра в Силвретските Алпи на границата между Швейцария и Австрия, в резултат на инцидент, който според геолозите на щата е причинен от размразяването на вечната замръзналост (вечно замръзналата земя).

По данни на алпийската полиция никой не е пострадал при падането на скалите.

По време на разузнавателен полет над засегнатия район държавните геолози направиха първоначална оценка на количеството паднали скали, но според тях тя може да се окаже консервативна, тъй като ще е необходимо време, за да се получи по-точна картина.

„Това е сравнително голям инцидент, говорим за поне 100 000 куб. м. скала, която е паднала, вероятно и повече“, казва Томас Фигл, държавен геолог, във видеоклип, изготвен от правителството на провинция Тирол.

Геолозите обясняват срутването с размразяването на вечната замръзналост – дълготрайно замръзнал слой от почва и скали. Най-често се свързва с арктическите региони, но тя се среща и високо в европейските Алпи.

„Можем да бъдем сравнително сигурни за причината за този инцидент: вечната замръзналост. Ледът е клеймото на планините и този лед се е размразявал в продължение на дълъг период от време поради изменението на климата. Това води до резултатите, които виждаме тук“, каза Фигл.

Когато вечната замръзналост се размразява, това може да има дестабилизиращ ефект, казва Марсия Филипс, ръководител на изследователската група за вечна замръзналост в Института за изследване на снега и лавините WSL в Швейцария.

„Водата може да проникне дълбоко в скалните масиви през новооткрити цепнатини, които преди това са били запушени с вечно замръзнал лед“, каза тя пред CNN, като обясни, че това може да доведе до разчупване на скалите.

Няма достатъчно данни, за да се каже дали скалните срутвания са се увеличили през последните години, тъй като обикновено само големите събития са добре документирани, каза Филипс. Тя добави, че учените разчитат на информация от обществеността, а много скални срутвания се случват в отдалечени райони.

Но тъй като предизвиканото от човека изменение на климата повишава глобалните температури, което води до размразяване на вечната замръзналост и топене на снега и ледниците, скалните срутвания в този регион ще стават все по-чести.

„Наред с повишаването на температурата на вечната замръзналост, загубата на лед и по-високото съдържание на подпочвени води очакваме увеличаване на склоновите движения и скалните срутвания на височини, където в Алпите има вечна замръзналост“, казва Филипс.

Скалните срутвания могат да причинят огромни проблеми на хората, живеещи в сянката на тези планини.

През май жителите на швейцарското село Бриенц в областта Граубюнден близо до Давос бяха принудени да се евакуират след предупреждения, че домовете им могат да бъдат смазани от близо 2 милиона кубични метра скали, падащи от планината над него.

Скалите все още не са ударили селото, но жителите не могат да се върнат. През последните няколко дни се наблюдава рязко повишаване на активността, като падат много скали, казва пред CNN Кристиан Гартман, член на Съвета за управление на кризи в региона, който включва Брианц. „Там е много опасно, падат много камъни“, каза той.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *