Как реагираха политиците на посещението на Зеленски у нас

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в четвъртък (6 юли) на посещение в България. Малко след 12:00 ч. той кацна на Летище София.

Зеленски пристигна в София, Габриел го посрещна

Украинският президент пристигна от Кишинев в София с българския правителствен самолет „Еърбъс” А-319. Той бе посрещнат от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Новината за визитата на Зеленски предизвика разнопосочни реакции в парламента.

„Това, че Володимир Зеленски е в София показва, че България, с новото правителство, може да бъде стабилен партньор и да се разчита на нас. Едновременно с това – че сме значим фактор в Европа“. Това коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков за визитата на украинския държавен глава в България.

„Със Зеленски се познаваме от нашата среща в Киев. И съм щастлив да го видя отново. Мисля, че имаме много добри отношения и се надяваме да работим ползотворно за благото на цяла Европа, за мира в Украйна“, подчерта Петков, цитиран от NOVA.

„България стана член на ЕС и НАТО, когато ДПС беше във властта. Геополитическата ни ориентация не понадлежи на съмнение и трябва да сме лоялни членове на НАТО и ЕС. Ние бяхме в основата още в първия ден на войната НС да приеме декларация, осъждаща военната агресия на Русия срещу Украйна, докато тогава управляващата коалиция и управляващото мнозинство се занимават с алинеи, точки и запетаи, докато комшията гори“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в Народното събрание.

По думите му позицията на ДПС стана позиция и на България.

„Посещението за нас е оценка на поведението на България в основата на което е позицията на ДПС, а това е правилното поведение, защото нашите съюзници имат същата позиция като нас“, заяви той.

Той посочи, че подкрепя идеята България да продаде оборудване от АЕЦ „Белене“ на Украйна на стойност 1,2 млрд. лева.

„Президентът на Украйна идва, за да се срещне не с нашия президент, а с американския премиер – Денков. Идва за нас, за домовете ни, за децата ни. Идва, за да ни провокира, да ни дразни. Защото американският посланик тук има една цел, която е гражданска война в България и след това въвличането ѝ в мащабен военен конфликт“. Това написа лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в профила си във Facebook. 

От ГЕРБ-СДС пък приветстваха посещението на украинския президент.

„Посещението на г-н Зеленски е важно, за да се стиковат отношенията между България и Украйна, особено по линия на евентуални помощи, които можем да изпратим към Украйна. Това включва и военна помощ, и всякакви други взаимоотношения, например да се разреши на българския министър на енергетиката да преговаря с украинския си колега за продажбата на двата реактора, които така или иначе не се използват”, каза Георги Ганев от ПП-ДБ.

„Нека да изчакаме събитията през деня. Не мога да кажа дори къде е г-н Зеленски. Нека да стане ясно първо къде е”. Това заяви Георги Свиленски от БСП в кулоарите на парламента. 

„Това е важно посещение, изпълнено с доста символизъм и за Украйна, за България и за широкия Черноморски регион. Това е обичайна визита на един държавен глава на страна, с която България има активни отношения”. Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов за визитата на украинския президент Володимир Зеленски в София, цитиран от NOVA.

По думите му от ключово значение е, това, че България е втората страна в Източния фланг на НАТО след Полша за такава визита. Страната ни получава признание за помощта си, смята Найденов. Той очаква по време на разговорите в страната ни да бъде поискана още военна помощ – боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически средства.

„Декларацията за ускорения прием на Украйна в НАТО е ненавременна. Ние тичаме пред вятъра – виждаме, че утвърдени демокрации като Франция, Германия, Италия изразяват резерви за членството на Украйна в Алианса”. Това заяви депутатът от БСП Ирена Анастасова пред NOVA NEWS.

В това разделение на обществото такава декларация не способства за успокояване на българското общество, каза народният представител. „Ние от БСП сме за неутралитет на България”, обясни Анастасова.

Изброявайки действията на кабинета, тя заяви политическата линия на своята партия. „Не считаме, че в тази ситуация управляващите в момента защитават националния интерес на България. Ние с какво се занимаваме в парламента – Декларация за ускореното членство на Украйна в НАТО, продажба на реакторите на АЕЦ „Белене”, увеличаване доставките на оръжие за Украйна. Това ли са най-важните неща за българските граждани”, запита депутатът от БСП.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *