Обмисляме възможност за доставка на газ и от Израел

България разглежда Израел и страните от региона на Средиземноморието като потенциални доставчици на газ за България. Тази възможност бе заявена от българското правителството по време на посещението си в Ерусалим.

Първият коментар дойде от вицепремиера Томислав Дончев след срещата му с председателя на Националния икономически съвет на Израел проф. Ави Симхон. Според него България и Израел имат неизползван потенциал за развитие на отношенията в областта на икономиката и енергетиката.

„Осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците на енергоресурси в региона на Близкия изток, Средиземноморието и Балканите е неразделна част от постигането на политическа и икономическа стабилност“, заяви Дончев.

По-късно и премиерът Бойко Борисов потвърди същата позиция пред израелския си колега Бенямин Нетаняху.

„Виждам големия потенциал на газовите находища в Израел. Има огромно бъдеще в тази сфера“, заяви Борисов по време на съвместния брифинг.

Той потвърди, че България отдава голямо значение на привличането на израелски инвестиции в българската икономика.

Борисов не пропусна да спомене, че у нас има добър бизнес климат и изтъкна предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация. Той спомена и желанието да работим с Израел в областта на земеделието.

От своя страна Бенямин Нетаняху се изказа ласкаво за партньорството между двете държави. Той акцентира върху борбата с тероризма.

“Сътрудничихме си тясно след атаките в Бургас. В битката срещу екстремизма и тероризма стоим от една страна. Това е битка за общите ни ценности и ценностите на цивилизацията, към която принадлежим”, заяви Нетаняху.

Борисов пък призна, че в сферата на сигурността често се консултира с колегата си.

“Той е изключително компетентен човек, учебник за това, което се случва в региона. Винаги споделя с мен това, което знае, и прогнозите си“, каза премиерът.

Борисов потвърди българската позиция за решаване на израелско-палестинския конфликт на основата на две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност. Ден по-рано той се срещна и с премиера на Палестина Рами Хамдала в град Рамала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *