50 милиона евро и 3000 работни места за нов завод в Димитровград

Новото предприятие на автомобилния гигант Yazaki ще заработи след една година

 

Инвестициите не падат от небето. Те винаги са плод на големи усилия и солидна подготовка. Ако местната власт и представителите на бизнеса не си бяха свършили добре работата, днес нямаше да сме тук“, каза заместник-министър председателят Томислав Дончев на официалната първа копка на Завод за асемблиране на кабелни инсталации за автомобили, който се очаква да заработи след една година в община Димитровград. Новото предприятие ще се стопанисва от японската компания Yazaki.

Стойността на инвестицията с включеното оборудване за производството ще възлиза на около 50 млн. евро, а с реализирането ѝ се очаква да бъдат разкрити над 3000 работни места, съобщи управителят на „Язаки България” Рома Будриене.

От българска страна инвеститор и основен строител е „Хоризонт-Иванов“, която е вложила в проекта около 25 млн. лева. Светослав Богалински – директор „Бизнес развитие“ обяви от сцената, че подизпълнителите при строежа ще са фирми от региона, а пусковият период е само след година.

Новият завод ще произвежда кабелни инсталации за Mercedes-Benz. Директорът на „Язаки Европа“ Уран Заман, който пристигна в България специално за събитието обясни, че решението за инвестицията в Димитровград се дължи на добрите транспортни и инфраструктурни условия в региона и силните традиции в производството. Той подчерта, че подкрепата на местната власт и административният капацитет са наклонили везните към настоящия избор.

На събитието присъстваха още министърът на икономиката Божидар Лукарски, кметът на Димитровград Иво Димов, народните представители от хасковска област Делян Добрев и Евгения Ангелова, областният управител Станислав Дечев, кметът на Хасково Добри Беливанов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев и представители на висшия мениджмънт от страна на инвеститорите.

Аз съм щастлив човек днес! Като кмет си давам ясно сметка, че за да се развива един град, хората в него трябва да имат сигурност и работни места. Днешната първа копка е резултат на тригодишни усилия от страна на местната власт, но развитието на пътната инфраструктура в Южна България безспорно помогна това да се случи.“, каза кметът на община Димитровград Иво Димов.

Народният представител от Хасково Делян Добрев подчерта, че заводът на „Язаки“ е най-голямата инвестиция в областта за последните 25 години, а министърът на икономиката Божидар Лукарски обобщи, че работата на гиганта „Язаки“ в България е поредното доказателство, че България е предвидима инвестиционна дестинация с предразполагащ бизнес климат.

***

„Язаки България“ е 100% собственост на японската Yazaki Corporation – глобален лидер в производството на автомобилни компоненти и оборудване, климатици и различни продукти свързани с екологията. Дейността на фирмата в България датира от 2006 г. и е свързана с производство на автомобилни кабелни инсталации, а основните клиенти са автомобилните производители Рено и Форд. Управител на „Язаки България“ ЕООД е г-жа Рома Будриене.

 

С двата си завода в Ямбол и Сливен, „Язаки България“ ЕООД е един от най-големите работодатели в Югоизточна България, като през 2016 г. служителите на фирмата са близо 5 000. До момента общите инвестиции на компанията надхвърлят 60 млн. евро.

 

Заводите на Язаки в Европа към този момент са 18, с повече от 30 000 служители.

 

Строително-инвестиционна компания „Хоризонт – Иванов“ вече 22 години оперира успешно на българския и международен пазар. Дружеството участва в строителството и реконструкцията на едни от най-големите индустриални и търговски сгради у нас и в чужбина. Управител на компанията е Борислав Иванов, а седалището на фирмата се намира в Плевен.

 

Част от завършените проекти с участие на „Хоризонт-Иванов“:

 

  • София Еърпорт Център с инвеститор Тишман дивелъпмънт
  • Металната конструкция на Олимпийския огън в Сочи
  • Магазини BAUMAX – Плевен и Русе
  • Метална конструкция на Нов терминал на Летище София
  • Метална конструкция и покрив на зала „Арена Армеец“ в София
  • Разширение на Терминал 1А на Междуанародното летище в гр. Казан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *